Harira

24 February 2015 dirk-postma
ingrediënten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ongeveer 200 gr soepvlees
  • 1,5 kg vers gepureerde tomaten
  • 1 bosje selderie fijngesneden
  • een half bosje koriander fijngehakt
  • een half bosje gladde peterselie ook fijngehakt
  • 2 uien gesneden
  • ong. 200gr verse kikkererwten een nacht geweekt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 50 gr bruine linzen even gewassen
  • 1 volle theelepel smen is een traditionele gezouten geklaarde boter.
  • 1 mespunt kurkuma 1 envelopje saffraan
  • 1 theelepel gemberpoeder 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • zout
  • 1 volle theelepel peper
  • 1 kleine kom bloem aangelengd met twee glazen water
  • een halve kom vermicelli
vegetarisch

nee

bereidingstijd

0 minuten

stappenplan

Pureer met een staafmixer de tomaten, selderie, peterselie, koriander, uien en bleekselderie fijn. Dit gaat heerlijk ruiken.

  1. Doe vervolgens de olijfolie in de pan en doe het vlees er bij . Strooi de kruiden erover heen, peper, zout, gember, kurkuma, paprikapoeder, saffraan en laat zo het vlees dichtschroeien.
  2. Als het vlees is dichtgeschroeid doe dan het gepureerde heerlijk ruikende tomatenmengsel erbij en de smen.
  3. Stop de uitgelekte kikkererwten er ook meteen in en doe er ruim een liter water bij, iets meer mag natuurlijk ook.
  4. Breng dit aan de kook en laat dit lekker een uurtje op laag vuur koken. De linzen gaan er na een half uur al bij, want de kikkererwten hebben iets meer tijd nodig om gaar te worden tenzij je kikkererwten in blik gebruikt. Vul je pan met water aan
  5. Om de soep te binden doen we er ook nog wat bloem bij, meng de bloem met het water, goed aanlengen anders krijg je klonten. De klonten kun je voorkomen door gebruik te maken van een zeef. Laat dit geheel ongeveer 10 minuten koken en doe dan de vermicelli erbij. Blijf goed roeren anders wordt het een grote klont. Na ongeveer 10 minuten kun je er een geklutst eitje bij doen. Goed met de garde roeren als je het ei in de pan doet anders wordt het een grote brei. Vergeet niet te proeven of je er wel genoeg zout in hebt gedaan.

Eet smakelijk!


Meedoen? Meld je nu aan.

Vrijwilligerswerk bij Soeptuin bredius, leuk en leerzaam!.